Siden opdateres ikke længere

Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed er lukket med udgangen af 2013, og siderne på denne hjemmeside bliver ikke længere opdateret. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses nederst på de enkelte sider. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Astma-Allergi Danmark har påtaget sig at videreføre rådgivningen som en udvidelse af foreningens eksisterende tilbud til mennesker med følsomme luftveje. Det er muligt at ringe til Astma-Allergi Danmark på alle hverdage fra kl. 10-12 og tillige om onsdagen fra kl. 16-18. Astma-Allergi Danmark har integreret viden om duft- og kemikalieoverfølsomhed på foreningens hjemmeside astma-allergi.dk. Det ligger fra forsiden under overskriften MCS og kan findes her: http://mcs.astma-allergi.dk/
   
   
SITEMAP TEKSTSTR. A-  A+

Hvad er duft- og kemikalieoverfølsomhed ikke?

Allergi
Duft- og kemikalieoverfølsomhed kan lede tanken hen på allergi. Både på grund af betegnelsen, og fordi nogle af symptomerne kan minde om f.eks. de symptomer, man har, når man lider af høfeber eller astma.

 

Forskning viser dog, at det ikke er de samme mekanismer, der ligger bag.

 

Ved allergi reagerer kroppens immunforsvar, når man udsættes for stoffer, man ikke kan tåle. Det kan enten være ved at danne antistoffer mod proteinstoffer fra eksempelvis pollen, dyr eller husstøvmider, eller ved at de hvide blodlegemer reagerer, når huden kommer i kontakt med metaller eller kemiske stoffer, f.eks. nikkel, duftstoffer eller konserveringsmidler. Allergi har typisk betydning for astma, høfeber og eksem og kan afsløres ved hjælp af en blodprøve eller en test på huden.


Man kan også være allergisk over for parfume på huden. Læs mere om parfumeallergi. 
 

Ved duft- og kemikalieoverfølsomhed er der ikke påvist antistoffer eller andre reaktioner fra immunsystemet over for de kemiske stoffer, som personen reagerer på. Det betyder, at man ikke kan teste for duft- og kemikalieoverfølsomhed, som man f.eks. kan teste for allergi ved en blodprøve eller en test på huden.

 

En forgiftning
Nogle duft- og kemikalieoverfølsomme oplever deres tilstand som en form for forgiftning. Duft- og kemikalieoverfølsomhed kan imidlertid ikke umiddelbart forklares ved en toksikologisk mekanisme.

 

En forgiftningsmekanisme forudsætter et såkaldt eksponeringsrespons (dvs. stigende effekt og risiko med stigende eksponering), men der er ikke holdepunkter for, at duft- og kemikalieoverfølsomhed er hyppigere blandt personer, der er udsat for høje kemiske eksponeringsniveauer, f.eks. i deres job. (kilde: Toksikologi i Arbejdsmiljøet).

 

Der er dog blandt patienter med hjerneskade som følge af forgiftninger beskrevet symptomer på duft- og kemikalieoverfølsomhed.

Spørgsmål og svar om duft- og kemikalieoverfølsomhed
Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed | Ledreborg Allé 40, 2 | 2820 Gentofte | Telefon 39 77 73 04 | Senest opdateret 24.09.12 | Kontakt webansvarlig
Videncentret er finansieret af Miljøstyrelsen og er en del af Dermato-allergologisk afdeling K på Gentofte Hospital