Siden opdateres ikke længere

Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed er lukket med udgangen af 2013, og siderne på denne hjemmeside bliver ikke længere opdateret. Datoen for seneste opdatering af sidens indhold ses nederst på de enkelte sider. Bemærk, at der kan være kommet ny viden siden sidste opdatering.

Astma-Allergi Danmark har påtaget sig at videreføre rådgivningen som en udvidelse af foreningens eksisterende tilbud til mennesker med følsomme luftveje. Det er muligt at ringe til Astma-Allergi Danmark på alle hverdage fra kl. 10-12 og tillige om onsdagen fra kl. 16-18. Astma-Allergi Danmark har integreret viden om duft- og kemikalieoverfølsomhed på foreningens hjemmeside astma-allergi.dk. Det ligger fra forsiden under overskriften MCS og kan findes her: http://mcs.astma-allergi.dk/
   
   
SITEMAP TEKSTSTR. A-  A+

Dåseduft - nej tak

På Odense Universitetshospital (OUH) og Svendborg Sygehus er man startet i omklædningsrummene.


I 2008 fik Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø på Odense Universitetshospital en henvendelse fra en gruppe ansatte, der følte sig generet af andres brug af parfume, hårspray o.l., når de klædte om.

"Det ville vi gerne gøre noget ved, men i erkendelsen af, at forbud ofte er svære at få igennem, valgte vi at tale til folks samvittighed," fortæller Maj-Britt Markvart, der er kemikonsulent i Konsulentfunktionen for Farlige Stoffer på Odense Universitetshospital.

 

Derfor satte de plakater med ordlyden "Dåseduft - nej tak. Hold din kollega rask. Brug ikke hårlak, parfume og deodoranter på spraydåse i omklædningsrummet" op i hospitalets omklædningsrum.

Opfordring til hensyn
Plakaterne blev ledsaget af et brev til afdelingsledelser, samarbejds- og sikkerhedsudvalg med en henstiling om at tage hensyn:


"Parfume, deodoranter, hårlak og luftfriskere er et problem for mange mennesker, specielt for astmatikere, luftvejsallergikere og personer med duft- og kemikalieoverfølsomhed. Især produkter, der sprayes ud i luften, så der dannes aerosoler, kan give store gener med symptomer som vejrtrækningsbesvær, smerter i brystet, hovedpine og svimmelhed.


Brug af parfume, deodoranter, hårlak og lignende i OUH’s omklædningsrum:
Problemet med brug af disse produkter er størst i dårligt ventilerede lokaler f.eks omklædningsrum i kældre på OUH.

 

Derfor er der følgende retningslinier for brug:

  • Brug kun deodoranter af typen roll-on eller sticks
  • Brug deodoranter uden parfume
  • Brug ikke hårlak og parfume og lignende i de fælles omklædningsrum"

Fokus i indkøbsafdelingen
Hospitalet har også sat fokus på at undgå unødige dufte på resten af hospitalet ved at bevidstgøre både regionens og hospitalets indkøbsafdeling om at undgå parfumerede produkter.

Det betyder, at de såkaldte luftfriskere er afskaffet, fraset ganske få steder på hospitalet, hvor særlige hensyn over for patienterne taler for det. Det kan være afdelinger, hvor patienternes sygdomme er ildelugtende. Rengøringsmidler er også uden duftstoffer.

Ifølge Maj-Britt Markvart er initiativerne blevet godt modtaget både blandt personale og i indkøbsafdelingen. Andre sygehuse på Fyn er også blevet inspireret og har rekvireret plakaten.

Plakat fra kampagnen på Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus.
Vil du vide mere?

Er du interesseret i at høre mere om initiativerne på Odense Universitetssygehus, så kontakt Konsulentfunktionen for Farlige Stoffer:

 

E-mail: farligestoffer @ ouh.regionsyddanmark.dk 

Telefon: 65 41 16 38

Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed | Ledreborg Allé 40, 2 | 2820 Gentofte | Telefon 39 77 73 04 | Senest opdateret 26.10.10 | Kontakt webansvarlig
Videncentret er finansieret af Miljøstyrelsen og er en del af Dermato-allergologisk afdeling K på Gentofte Hospital